Skatterabatt

Få saker har delat det svenska folket i två så tydliga läger som Rut-avdraget. Kort sagt – antingen är man för- eller emot; det finns liksom inget mellanläge. Ser man till den andra skatterabatt som finns att använda – Rot-avdraget – så finns det inte samma hätska debatt kring den. Grunden till den uteblivna debatten ligger i att man anser att alla kan städa – men att inte alla klarar av att snickra, renovera och bygga nytt.

Ser man det hela ur det perspektivet så gör man det väldigt enkelt för sig. Vi anser nämligen att rut-avdraget – såväl som Rot-avdraget – är en absolut nödvändighet. Detta baserar vi på några punkter som vi tänkte rada upp nedan:

  • Alla har inte tid. Att få hjälp med exempelvis hemstädning gör att man som familj får en chans att göra saker som man annars inte skulle hunnit med. Det behöver inte handla om att man ska gå på bio eller en fotbollsmatch; tiden går snarare åt till viktiga saker som läxläsning, träning och för att ta sig till- och från jobbet. Extra tydligt blir detta i Stockholm. Bor du i exempelvis Bromma så kan pendlingen verkligen sno åt sig mycket dyrbara tid – hemstädning blir i det läget absolut nödvändigt!
  • Fler får jobb. Att man kunnat se att fler och fler städföretag startat i kölvattnet av Rut-avdraget går inte att ignorera. Fler personer får jobb och staten får in mer pengar; trots att man rabatterat priset. Den person som genomför en hemstädning i ett hus i exempelvis nämnda Bromma får dels lön och dels också pension.
  • De svarta jobben har försvunnit. En viktig del i Rut-avdraget är att det gjort att de svarta jobben försvunnit från marknaden. Något som tidigare varit ett stort problem och där mörkertalet varit nästan gigantiskt. Vi skulle här dessutom – som en liten brasklapp – vilja säga följande: De som nu vant sig vid hemstädning och ett rent hus – hur troligt är det att de avstår denna om rut-avdraget försvinner? Vi tror att de flesta kommer att ha kvar sin hemstädning; men vi tror inte att så många är beredda att betala fullt pris för tjänsten. Något som alltså leder till att en svart hemstädning åter kommer tillbaka in på marknaden. En svart hemstädning där statskassans andel blir exakt noll kronor.
  • Alla är nöjda: kunderna är nöjda, företagen är nöjda och de anställda hos dessa företag är nöjda. Varför ändra på ett vinnande koncept? Så länge exempelvis hemstädning och andra hushållsnära tjänster fungerar på samma tillfredsställande sätt som de gör idag så bör man låta det vara så också.

Projekt Information

  • Klient Malmö Stad
  • Plats Malmo | Sweden
  • Projektyta 1500 m2
  • Färdigställt 2020
  • Projektvärde €30 000
  • Architect: Lisa Vernon
Om Du gillade vårt innehåll
kan du ansluta till vårt Nyhetsbrev
Skicka
Du kan när som helst avsluta din prenummeration
close-link