22 apr

Höststädning för en trevligare vinter

En höststädning är en lite enklare variant av en vårstädning och en sak som inte behöver innehålla lika många moment. Man kan alltså säga att en höststädning är lite lindrigare – men att man bara för den sakens skull ska amn absolut inte fuska med den. Höststädning sker av en anledning och denna handlar om att man städar bort sommaren och gör fint inför vintern. Detta bör alltså ske både inomhus och utomhus, om man har en trädgård, altan eller balkong vill säga.

Se även till att vara behjälplig om din bostadsförening annonserar att en höststädning är i antågande och här ska alltså inga persienner hållas neddragna som skydd. Ställ upp så går allting betydligt fortare. Här ska vi dock fokusera på hemmet och detta både in- och utvändigt. En avancerad form av hemstädning, helt enkelt.

Ernesto Prosperi

Vi tänkte räkna upp några saker som kan vara användbara och som du kan använda dig av då det drar ihop sig för din höststädning. Följ dessa och du ska se att det blir väldigt lättsamt och effektivt.

Höststädning utomhus

Här handlar det först och främst om höstens främsta kännetecken; löven. Alltså att kratta löv, något som kan vara både krävande och ta lång tid. Se här till att välja en dag då det inte blåser och se till att köpa en ordentlig kratta. Skaffa även stora sopsäckar som du kan lägga löven i då du är färdig med jobbet. Då det handlar om att kratta löv så gäller det att fokusera och dela upp området i mindre delar snarare än att springa runt överallt. Arbeta metodiskt och systematiskt.

Förutom Veckostädning kan du nyttja alla våra rut-tjänster inom ramen för ditt städabonnemang. Välj och vraka mellan allt från Trädgårdsarbete och Flyttstädning till Storstädning och Fönsterputs.

En annan del som ska göras utomhus är att ställa in eventuella utemöbler. Har du här ett mindre utrymme att ställa dessa i så rekommenderas att du först skruvar isär dem innan du ställer in dem. Lägg skruvarna i en påse och märk denna så att du vet vad som finns i då våren kommer.

Ett tips då det handlar om din grill är att ta bort gallren och fylla ett kärl med Coca-Cola som du sedan placerar gallren i. Detta fungerar faktiskt utmärkt och om du låter dem ligga över natten så kommer du att se en markant skillnad.

Har du en altan eller en uteplats så kan det även vara läge att göra denna redo för vintern. Täck över känsliga ytor med en presenning och försök att ställa undan så mycket som möjligt. På detta sätt slipper du eventuellt jobb med inoljning då våren anländer.

Höststädning inomhus

Inomhus gäller lite av samma regler som vid en vårstädning men där fönstren kan uteslutas om man vill. Det finns nämligen risk för – om du börjar för sent – att frosten skadar rutorna då du putsar. Ska du putsa så är alltså rådet att börja tidigt på hösten.

Annars gäller alltså egentligen samma sak som under våren. Se till att piska mattor, madrasser, soffkuddar och annat som samlar på sig smuts under sommaren. Har du tillgång till en större tvättmaskin så rekommenderas även att du använder denna till mattorna och överdragen till soffan. Kolla gradantalet först bara!

Dra fram och rengör även bakom spisen – här brukar det samlas mycket smuts och tipset här är att du verkligen jobbar metodiskt. Använd rengöringsspray, disktrasa, svamp och en balja med vatten och försök att komma åt även längs listen bakom. Du kan med fördel även fylla en sprayflaska med vinäger eller ättika och spraya på längs de mest kritiska områdena. Detta brukar både lösa upp smuts och ge en god doft.

Övriga ytor i huset som man ska lägga sitt fokus på vid en höststädning är främst badrummet och köket och även här kommer den där sprayflaskan med ättika väl till pass. Spraya detta på kakel och klinkers – i både kök och badrum –, låt dra en stund och torka därefter av med en blöt trasa eller en svamp. Detta brukar få den mest ingrodda fläckar, beläggningar och övrig smuts att försvinna och ger dessutom en skinande yta som är svår att få fram på annat sätt.

Höststädningen behöver alltså inte vara så omfattande som vårstädningen, men att den måste göras råder det inga tvivel om. Ett rent hus skapar trivsel och även inför vintern behöver viss förberedelse i form av städning. Se till att avsätta några timmar under en trist söndag och genomför de uppgifter som behövs för att välkomna Kung Bore.

RentEnkelt

Business development, B2B sales, contract negotiation and customer relationship management, digital marketing, software and solution selling. Sales and marketing, product development, IT and telecom sectors.

https://www.ideasonline.nu/#contact
Om Du gillade vårt innehåll
kan du ansluta till vårt Nyhetsbrev
Skicka
Du kan när som helst avsluta din prenummeration
close-link