Golvet spelar stor roll
Olika golv ger olika intryck och i vissa rum vill man kanske fokusera mer på hållbarhet och slitstyrka än på estetik. Oavsett vilket så kommer ett golv inte att hålla för evigt. Man kan emellertid förlänga livslängden genom rätt skötsel och rätt typ av underhåll. Vi tänkte visa hur. Så rengör du golv – skötselråd.
Olika golv har olika egenskaper, olika fördelar och olika nackdelar. Detta är något som man måste vara medveten om då det kommer till skötsel och underhåll.
– Dan Vidmar
Många gör fel och behandlar alla golv på samma sätt. Rent konkret kan detta innebära att man använder sig av samma typ av rengöringsmedel på alla golv i hemmet. Det sker naturligtvis av den enkla anledningen att det tar tid och kraft att hålla på att byta vatten – men det är inte mindre fel för det. Att exempelvis använda ett starkare rengöringsmedel på en finare träparkett kan vara förödande; det kan leda till synliga, mörka fläckar som inte försvinner.
Ett annat vanligt misstag
Ett vanligt misstag som ofta begås i samband med rengöring av trägolv är att man använder för mycket vatten. Detta följer en viss logik: golvet ser renare ut och det upplevs som fräschare om man använder vatten och rengöringsmedel. Det är en ren chimär: golvet mår inte bra av för mycket vatten och fukt. Gällande trägolv så räcker det ofta väldigt långt med vanlig dammsugning och där man – då och då – torkar golvet med skurmopp och vanlig grönsåpa.
- Hållbarhet
- Slitstyrka
- Livslängd
- Underhåll
Är du osäker på hur du ska gå tillväga med just ditt golv – hur ofta, och hur, det ska rengöras så finns det väldigt bra information tillgänglig. Golvbranschens Skötselråd ger information om olika golv och tips kring vilka produkter som ska användas – och vilka som ska undvikas. En bra guide att följa!.
Agera preventivt – förhindra den värsta smutsen att nå golvet
Golvet slits och det är ett faktum som gäller oavsett material. Vissa golv är mer stryktåliga och enklare att städa och rengöra än andra – men även de kommer att behöva kärlek och omsorg för att få den livslängd de ska ha. Vi går dagligen på golvet, vi drar in smuts och vi ställer tunga möbler på det. Till detta så kan man även addera att olyckor sker – vi tappar saker och föremål – och att exempelvis barnens lek kan lämna spår. Kort sagt: vi har våra vanliga liv och detta innebär att golv kommer att nötas och ta stryk i takt med tiden.
Det man kan – och bör – göra är att agera preventivt. Varifrån kommer den mesta smutsen? Det handlar om utsidan och där man drar med sig en massa smuts och skräp in till hemmet. Att lägga ut en matta utanför dörren är ett till lika delar enkelt som effektivt sätt att förhindra ett onödigt slitage och en massa smuts från att hamna på golvytan.
Gällande möbler och andra tyngre saker så är möbeltassar och mattor säkra kort att ge ett golv längre livslängd och mer skönhet. Enkla åtgärder som verkligen bär frukt.
Städa regelbundet och noggrant
Nästan oavsett vilket golv man har så finns det en gemensam nämnare då det kommer till skötsel och underhåll: regelbunden städning. Ett golv ska dammsugas några gånger i veckan – rum som används mer regelbundet kan också dammsugas mer frekvent än andra.
Om dammsugningen inte sker enligt de intervaller man kan önska så kommer det att lägga sig ett lager av smuts ovanpå ytan; detta blir svårare och svårare att ta bort och det kan sluta med att golvet tappar sin glans.
Man ska även vara uppmärksam på fläckar av olika slag. Tappar du någonting på köksgolvet och där en fläck syns – ta bort den direkt. Får den ligga och gro så blir det svårare att få bort den och det kan också innebära att den blir permanent och omöjligt att ta bort från ytan.
Hallgolvet kräver mer omsorg
En enkel formel att förhålla sig till gällande golvvård, skötsel och städning är att se till hur rummen används – och vad man gör i dem. Det finns tydliga skillnader i slitage och därmed också skillnader i hur mycket omvårdnad golv i olika rum behöver.
Det mest utsatta golvet i ett hem är det golv som ligger i hallen. Det är det första man möter och det första golv som man sätter fötterna på. Med allt vad det innebär. Vi nämnde ovan att en hallmatta är ett måste – gärna en som ligger utanför ytterdörren, om den möjligheten finns – och att den tar bort den värsta smutsen. Hallgolvet slits dock även ut av att kläder slängs och av att saker tenderar att fastna under skorna (och som inte lossnar på mattan). Ett gruskorn som fastnat kan innebära en katastrof.
Med detta sagt så blir hallgolvet ett riktigt fokusområde. Där måste du städa mer frekvent än i andra rum. Köket är också ett rum där mycket slitage kan synas och detsamma gäller för exempelvis barnrummet – av förklarliga skäl. I det egna sovrummet behöver man inte ha ett lika stort fokus gällande städning och underhåll. Där räcker det med att dammsuga någon gång varje vecka.
Ett tips är att välja golv utifrån slitage. Har man förmånen – exempelvis vid en nybyggnation eller vid en renovering – att få välja golv till olika rum så kan man även tänka lite kring funktionalitet och slitage och inte enbart kring estetiska frågor. Att välja exempelvis klinkers i hallen ger ett golv som både är lätt att städa och som klarar en hel del slitage.
Golvvård – en golvslipning ger längre livslängd
Att städa och rengöra ett trägolv – med rätt produkter, med regelbundna intervaller och med mindre vatten än vad man tror – ger golvet en längre livslängd och en finare yta. Golvvård handlar emellertid inte enbart om städning och rengöring. Livslängden på ett trägolv avgörs även av golvslipning. Ett väl omhändertaget trägolv kan ligga i generationer.
Det är värt att veta i samband med att man ska lägga ett nytt golv. Ta hellre ett lite dyrare golv än ett billigare sådant – det handlar om en investering och om att få valuta för pengarna. Men, det kräver också att man – men jämna mellanrum – kallar in professionell hjälp och får en golvslipning genomförd. Det som sker i samband med att en golvslipning äger rum är primärt två saker: det översta lagret – det som förfular och är slitet – slipas bort och därefter så adderas en ytbehandling.
Ytbehandlingen är avgörande kring både utseende och livslängd på det golv som slipas. Du kan exempelvis välja lack för en högre slitstyrka och ett bättre skydd – något som passar bra i exempelvis hall, kök och barnrum. I exempelvis vardagsrum och sovrum så kan du välja en varmare ytbehandling i form av olja. Det finns även en kombination av dessa i form av hårdvaxolja. Möjligheten att färga golvet finns också och sker genom en så kallad pigmentering.
Ta professionell hjälp med golvslipningen
Du har många val att göra i samband med en golvslipning, men ett av dessa handlar inte om huruvida du ska slipa golven på egen hand eller anlita ett företag för uppgiften. Att slipa golv är svårt och det är tungt – en slipmaskin väger närmare 80 kilo. Det finns lite för många risker med att göra detta på egen hand om man saknar vana.
Ska du slipa ett av dina trägolv i Stockholm så bör du ta hjälp. Det säger vi av omsorg för golvet och med en tanke på att det inte behöver bli så himla kostsamt. Idag så är en golvslipning inkluderat i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Detta gör att det egentligen inte borde finnas några oklarheter kring huruvida du ska ta hjälp eller inte.
Du ska däremot söka efter rätt företag som kan erbjuda kvalitetssäkrad golvslipning över hela Stockholm. Det finns skillnader mellan företag och det är värt att göra efterforskningar i syfte att hitta rätt utförare. Var noggrann med att se över att det finns F-skatt (för att du ska kunna använda Rot), kontakta referenser och se – detta är viktigt – till att det finns möjlighet att utföra en dammfri slipning.
Det senare sker som en följd av moderna maskiner som direkt suger upp allt damm i samband med en golvslipning. Det sparar dig en massa bekymmer i form av extra städning under en lång tid framöver. Slipdamm har en förmåga att hamna överallt och därför är företag som erbjuder dammfria slipningar att föredra.